Η μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι οργανωμένη χρονολογικά και θεματικά σε 11 αίθουσες.

Οι τρεις πρώτες αφορούν την παλαιοχριστιανική (πρωτοβυζαντινή) περίοδο. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στο ναό, όπου παρουσιάζονται στοιχεία της οργάνωσης και του διακόσμου του μέσα από γλυπτά, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, άμβωνες, σκεύη κλπ. Η δεύτερη έκθεση αφορά την πόλη και κατοικία και παρουσιάζει στοιχεία της οργάνωσης και των δραστηριοτήτων μιας πόλης, καθώς και όψεις της καθημερινής ζωής στο σπίτι. Το υλικό που εκτίθεται εδώ είναι ψηφιδωτά, γλυπτά, τοιχογραφίες, νομίσματα, διάφορα εργαλεία, κεραμική, γυάλινα αγγεία, κοσμήματα, υφάσματα κ.ά. Η τρίτη έκθεση αφορά τα κοιμητήρια και παρουσιάζονται η τυπολογία των τάφων, επιτύμβιες επιγραφές, κεραμική, υαλοτεχνία, κοσμήματα και τοιχογραφίες από τάφους.

Στη μεσοβυζαντινή εποχή είναι αφιερωμένη η τέταρτη αίθουσα, όπου με αρχαιολογικό και πληροφοριακό υλικό σχολιάζονται θέματα όπως η εικονομαχία, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η γλυπτική του μεσοβυζαντινού ναού, ο μοναχισμός, ο εκχριστιανισμός των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς Κύριλλο και Μεθόδιο, τα νεκροταφεία, η κεραμική, τα μολυβδόβουλλα και τα νομίσματα.

Στη συνέχεια σε ένα μικρό χώρο παρουσιάζονται με εποπτικό υλικό, με νομίσματα και με μία μαρμάρινη επιγραφή οι αυτοκρατορικές δυναστείες του Βυζαντίου από τον Ηράκλειο (610-41) μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης στα 1453.

Το βυζαντινό κάστρο είναι το θέμα της έκτης αίθουσας. Σχολιάζονται η οργάνωσή του και όψεις της καθημερινής ζωής και παραγωγής μέσα και έξω από αυτό. Στην αίθουσα λειτουργεί βιντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη, όπου προβάλλεται βίντεο διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τα κάστρα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η έβδομη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην υστεροβυζαντινή εποχή (13ος αι.-1453), την τελευταία περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τη λαμπρή καλλιτεχνική άνθηση. Σχολιάζονται θέματα που αφορούν το ναό, τα νεκροταφεία, τη διοίκηση, τα εργαστήρια κεραμικής και υαλουργίας.

Η όγδοη και η ένατη αίθουσα στεγάζουν τις δύο μεγάλες συλλογές που δωρήθηκαν στο μουσείο, των χαρακτικών της Ντόρης Παπαστράτου, που αποτελείται από θρησκευτικά χαρακτικά και χαλκογραφικές πλάκες 17ου-19ου αιώνα και του Δημήτριου Οικονομόπουλου, που απαρτίζεται από εικόνες, νομίσματα, κεραμική, μολυβδόβουλλα και μικροτεχνία.

Η δέκατη αίθουσα αφορά την περίοδο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και τις επιρροές του Βυζαντίου στην τέχνη της εποχής.
Η ενδέκατη αίθουσα με θέμα «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» παρουσιάζει τη διαδικασία με την οποία το αρχαίο αντικείμενο από ανασκαφικό εύρημα γίνεται μουσειακό έκθεμα. 

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 274 επισκέπτες συνδεδεμένους