logo_mmst

Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ αποτελούν ένα χώρο πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού εικαστικού χώρου. Στηρίζονται από τους φίλους του μουσείου και έχουν συνεργασίες με φορείς της πνευματικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Γι’ αυτή τη μοναδική ιστορία τους, που βασίζεται σε διαπροσωπικές σχέσεις εθελοντισμού, ενισχύεται το Ίδρυμα από την Πολιτεία σε όλα τα λειτουργικά του έξοδα και στον εξοπλισμό του από προγράμματα Πολιτισμού, ενώ οι εκθέσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις καλύπτονται αποκλειστικά από χορηγίες.

Από την ίδρυση του Κέντρου η συλλογή του μουσείου εμπλουτίζεται αρχικά με 45 έργα της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα και στη συνέχεια με τη μεγάλη συλλογή χαρακτικών του Franz Geierhaas. Με την ίδρυση του Μουσείου (1992) συνεχίζεται ο εμπλουτισμός με τις συλλογές Μάγδας Κοτζιά, Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη, Άρι Γεωργίου, Αχιλλέα Απέργη, Δημήτρη Μεϊμάρογλου, Κάρολου Τσίζεκ καθώς και άλλων 180 καλλιτεχνών. Το μουσείο έχει περισσότερα από 1800 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοτέχνης, συναρμογών, εγκαταστάσεων, χαρακτικής, φωτογραφίας, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.  Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ παρουσιάζεται στο χώρο του στη Θεσσαλονίκη στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή ανάδειξη των συλλογών και την παρουσίαση των έργων των καλλιτεχνών-δωρητών. Η επιλογή των έργων περιλαμβάνει Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και πολυάριθμα νέα αποκτήματα, μεταξύ των οποίων πολλά έργα νέων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας πολλαπλές πτυχές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σημαντική είναι η προσφορά του ΜΜΣΤ στα μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα. Στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του ΜΜΣΤ διεξάγονται εργαστήρια τέχνης για παιδιά ηλικίας 3,5-13 ετών για το «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ», 3-4 ετών για το «Παίζω Μαθαίνω Δημιουργώ… με τους γονείς μου», 11-13,5 ετών για το «Computer Art», όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη και τους καλλιτέχνες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Παράλληλα πραγματοποιούνται προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς επίσης ξεναγήσεις ειδικών ομάδων και ενηλίκων.

Το Μουσείο διαθέτει Βιβλιοθήκη με 3.000 τίτλους και ένα πλήρως εξοπλισμένο Αμφιθέατρο. Σ’ αυτό οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα τέχνης, συνέδρια και σεμινάρια, παρουσιάσεις θεμάτων αρχιτεκτονικής, περιβάλλοντος και λογοτεχνίας. Στο Πωλητήριο διατίθενται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα σύγχρονου design και κοσμήματα από καλλιτέχνες σχεδιαστές. Επίσης, βιβλία τέχνης για ενήλικες και παιδιά καθώς και βιβλία από την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα του ΜΜΣΤ.

Πρόσθετα το ΜΜΣΤ διαθέτει ένα άρτια εξοπλισμένο και φιλόξενο Café, χώρο χαλάρωσης και συνάντησης των μελών, των φίλων και των επισκεπτών του Μουσείου.  Τα τελευταία χρόνια το ΜΜΣΤ, χωρίς να απομακρύνεται από τους στόχους του, παραχωρεί το χώρο του αμφιθεάτρου καθώς και μέρος των χώρων του  σε φορείς, συλλόγους και οργανισμούς που επιθυμούν τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων ή άλλων εκδηλώσεων, ή ακόμη και εκδηλώσεις ιδιωτικού κοινωνικού χαρακτήρα που σέβονται την ιστορία του και το χαρακτήρα του.

Τόπος συνάντησης, διαλόγου και ελπίδας το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα σύγχρονο μουσείο –σταυροδρόμι μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης– και καλεί σταθερά τους θεατές σε μια πολύπλευρη εμπειρία στους χώρους του.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 276 επισκέπτες συνδεδεμένους