Τρέχουσες

ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950.
Aνάμεσα στην Iστορία και το Bίωμα.

4 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η έκθεση με τίτλο Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Γνώμονάς της είναι η πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και οι διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπες τις αφηγήσεις μέσα από έργα πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών με τις κυρίαρχες ιδεολογικές αναπαραστάσεις, σημειώνοντας, επίσης, σημαντικά ιστορικά θέματα που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκκρεμή, όπως η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μέσα και από την περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή των εκθεμάτων, ως προς τη συμβολή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων (ζωγραφική, σχέδια, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, αφίσες, γελοιογραφία, βίντεο, φιλμς, λευκώματα), τεκμηρίων (έγγραφα ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων, εκδόσεις, αντικείμενα, επιστολές, ντοκιμαντέρ) και εκφράσεων (λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες κτλ), τόσο ως άμεσες μαρτυρίες και συμμετοχή στα γεγονότα, όσο και ως διαφοροποιημένες αφηγήσεις μέσα στο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί σε ένα βαθμό να φωτίσει πτυχές της διαπραγμάτευσης της μνήμης, της γνώσης και της ιστορίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της περιόδου αυτής. Εστιάζοντας στη συνθετότητα της ιστορίας και τις διαφοροποιήσεις των βιωμάτων και της μνήμης, έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τη συναισθηματική διάσταση των βιωμάτων των ανθρώπων όσο και με την ψυχρή τυποποίηση των ιδεολογημάτων. Η έκθεση συνολικά επιχειρεί να μεταφέρει, για το κοινό που ίσως δεν ξέρει την εποχή ή την ιστορία, συγκινήσεις και εμπειρίες που μετουσιώνουν με νέους τρόπους τα βιώματα κάθε διαφορετικής εποχής ή κοινωνίας.
Η δημιουργία από το 1940 έως το 1950, έτσι όπως συγκεντρώνεται σήμερα στην έκθεση, δειγματοληπτικά, αποτελεί ένα μέρος μόνο από την τεράστια καλλιτεχνική παραγωγή. Παρόλο το μεγάλο αριθμό έργων που έχουν χαθεί ή καταστραφεί, παρουσιάζει έναν πλούτο και μια βαθύτατα προσωπική κραυγή του ανθρώπου, τόσο μπροστά στη φρίκη του πολέμου, όσο και μπροστά στο θαύμα της φύσης και της ζωής. Η στάση των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων, χωρίς να χαρίζεται ποτέ στον κατακτητή, στον βασανιστή, στον σφετεριστή, στον εκμεταλλευτή, χωρίς να ενδίδει ποτέ στη χυδαιότητα και το αίσχος που αποτελούν καθημερινά βιώματα των ανθρώπων σ' όλη αυτή τη δεκαετία, διατηρεί ανοιχτό ένα παράθυρο φωτός μέσα στη γενική συσκότιση και αποδέχεται με μεγάλη γενναιοδωρία και τον πιο δύσκολο διάλογο, προκειμένου να ξορκίσει το μίσος, τη μισαλλοδοξία και το θάνατο που κυριαρχούν.
Οι εξορίες, το Βουνό, η φυγή, οι μετακομίσεις, ο εκπατρισμός, η απομόνωση δεν τους εμποδίζουν να αρνούνται τον πόλεμο και τη βία και να κρατούν ανοιχτό το διάλογο ανάμεσά τους, παρόλες τις διαφορές τους. Στα περιοδικά, στις εκδόσεις, στις εκθέσεις, στις εκδηλώσεις, στο θέατρο, στις συγκεντρώσεις, σ' όλη αυτή την περίοδο συναντά κανείς τις πιο φιλόξενες, τολμηρές, ανθρώπινες και ευρηματικές στάσεις αντίστασης, όχι μόνο ως δράση πολιτική, αλλά κυρίως ως στάση ζωής και ως πρωταρχικό όρο της τέχνης.
Μέρος της ερευνητικής προσπάθειας επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα της γεωπολιτικής της θέσης, της προπολεμικής κοσμοπολίτικης κοινωνίας της, της βιομηχανικής υπόστασης της οικονομίας της και την ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων κατοίκων της.
Ειδικά η συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου περιλαμβάνει ανέκδοτα ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες), σε τέσσερα μέρη: Το πρώτο μέρος αφορά τη δεκαετία του 1930 και αναφέρεται στις δημογραφικές και γεωγραφικές αλλαγές που επηρέασαν τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, στον τοπικό αντισημιτισμό, την εκλογική και πολιτική συμπεριφορά του εβραϊκού πληθυσμού, καθώς και στην επιχειρηματική και οικοδομική δραστηριότητά του. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει νέα τεκμήρια για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή: Την υψηλότερη θνησιμότητα που έπληξε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην περίοδο του λιμού, τον έλεγχο της Ισραηλιτικής Κοινότητας από τις γερμανικές αρχές, τον τοπικό δοσιλογισμό, την αποδόμηση του εβραϊκού νεκροταφείου καθώς και την καταναγκαστική εργασία που επιβλήθηκε στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τα λύτρα για την εξαγορά της. Το τρίτο μέρος παρουσιάζει τεκμήρια για χρονικό του εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου, την οριοθέτηση των γκέτο, το διαμετακομιστικό στρατόπεδο Μπαρόν Χιρς, την λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών καθώς και τη «διαγραφή» των εβραίων από τα τοπικά μητρώα. Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφίες επιζώντων και συνεντεύξεις από εβραίους της Θεσσαλονίκης γεννημένους μετά το 1941.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Oργάνωση έκθεσης: Goethe-Institut Thessaloniki
Συνδιοργανωτές: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Deutsches Historisches Museum (Βερολίνο)

Για το Goethe-Institut Thessaloniki
Επικεφαλής έργου
Peter Panes, Goethe-Institut Thessaloniki,
Συντονισμός
Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
Μεταφράσεις:
Καίτη Στεφανάκη
Doris Wille
Γεώργιος Κεφαλίδης
Renate Lenger-Σιδηροπούλου
Επιστημονική σύμβουλος: Monika Flacke (Deutsches Historisches Museum, Βερολίνο)

Για το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Επιμελητής
Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου
Βοηθός του επιμελητή
Ηλιάνα Ερρέρα, ιστορικός ΕΜΘ
Επίκουροι επιμελητές
Νίκος Βαλασιάδης, αρχαιολόγος
Λούση Ναχμία, φιλόλογος ΕΜΘ
Μύριαμ Σαδικάριο, παιδαγωγός ΕΜΘ
Κλαίρη Τσακίρη, ιστορικός
Ελευθερία Ξυλά, ιστορικός
Επιστημονικοί σύμβουλοι
Δρ. Γιώργος Παπάγγελος, καθηγητής Α.Π.Θ.
Δρ. Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής ΠΑ.ΜΑΚ.
Δρ. Αναστασία Βαλαβανίδου, αρχιτέκτων- μουσειολόγος
Ζανέτ Μπατίνου, διευθύντρια ΕΜΕ
Έρικα Περαχιά, κοινωνιολόγος, ΕΜΘ
Αλέγρα Φρανσές, δασκάλα Εβραϊκού Σχολείου
Τεχνική παραγωγή video φιλμς άνω ορόφου
Ντάνι Ιωσαφάτ
Video Animation Αρχιτεκτονικής
Ιδέα: Δρ Αναστασία Βαλαβανίδου, αρχιτέκτων μουσειολόγος
Υλοποίηση: Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, animator
Συνεργάτρια: Δώρα Νάνη, αρχιτέκτων
Καλλιτεχνική επιμέλεια
HyBrazil

Για το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Επιμελητές
Ντένης Ζαχαρόπουλος, Θούλη Μισιρλόγλου
Βοηθοί επιμελητών
Ελένη Βασδέκη
Miguel Fernández Belmonte
Επιστημονικός σύμβουλος
Λουκιανός Χασιώτης, επίκουρος καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ.
Οργάνωση μεταφοράς & ασφάλισης έργων | Επικοινωνία
Κατερίνα Σύρογλου
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Χριστίνα Μαβίνη
Βίλλυ Πολυζούλη
Γραμματεία
Γιάννα Μαντζαρλή
Λογιστήριο
Χάρης Θεοδωρίδης
Ευτυχία Πετρίδου
Ανάρτηση έργων
Περικλής Γαλανός
Τεχνική οργάνωση
Στέλιος Θεοδωρίδης
Εποπτεία χώρων
Κατερίνα Κελέκη
Αναστασία Κέλτσου
Παντελής Ραμαντάνης
Καθαριότητα
Γιάννα Σταματιάδου
Μεταφορά έργων
Move Art
Ασφάλιση έργων
Nταλιάνη ΕΠΕ – Καραβίας Μεσίτες & Σύμβουλοι Ασφαλίσεων
Παραγωγή video φιλμς
Στάθης Μιχαηλίδης
Oπτική επικοινωνία
MALVI
Παναγιώτης Μεταλληνός
Παντελής Τουτουνόπουλος
Εκτυπώσεις
Whalegraphics
Ψηφιοποιήσεις και ψηφιακές εκτυπώσεις
Colour Consulting Group

Η έκθεση υλοποιείται με χρηματοδότηση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον»

 

 

European Heritage DaysΗ Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. Πρόκειται για έναν θεσμό στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού και έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα των ΕΗΠΚ, το οποίο αλλάζει ανα διετία, είναι αφιερωμένο στο δίπολο «ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ» (διετία 2015-2016).

Δείτε τις δράσεις που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το ΑΜΘ διοργανώνει τη δράση με τίτλο «Πολύγλωσσο Μουσείο με μουσικές συναντήσεις».

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη νοηματική, σε άτομα με προβλήματα όρασης και στο ευρύ κοινό. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις μόνιμες υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Μνήμη και λίθοι» και «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις «Ραιδεστός - Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς» και «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον».

Μουσικά σύνολα πλαισιώνουν την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας σε διάφορα σημεία του Μουσείου. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν προσωπικές συναυλίες στους επισκέπτες!

Η δράση ολοκληρώνεται με τη συναυλία λήξης στο αίθριο του Μουσείου με σύνολα Παραδοσιακής, Ευρωπαϊκής και Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσική επιμέλεια του Σωκράτη Σινόπουλου σε τραγούδια και μουσικά έργα για το Μάϊο και την Άνοιξη.

pdfΠρόγραμμα Ξεναγήσεων

Περισσότερες πληροφορίες

160518 amth 5Μ

Το Σάββατο 14 Μαϊου 2016, εγκαινιάζεται στο ΑΜΘ η φωτογραφική έκθεση με θέμα "Από την ανασκαφή στην προβολή".

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος «Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού στην κοινωνία».

Συμμετέχουν η ΕΦΑ Πέλλας και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη.

Περισσότερες πληροφορίες

160514

Κάθε Τετάρτη 17:00 - 18:00, συντονιζόμαστε στους 100.6 στο FM 100. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν να απολαύσετε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ». Μια ραδιοφωνική περιήγηση – ενημέρωση που αφορά στην πολύπλευρη δράση του ΑΜΘ.

ημέρα: Κάθε Τετάρτη
ώρα: 17:00 - 18:00
Listen live

Περισσότερες πληροφορίες

FM100

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 234 επισκέπτες συνδεδεμένους