Εκθέσεις Α.Μ.Θ.

Η μόνιμη επανέκθεση των συλλογών του ΑΜΘ ολοκληρώθηκε το 2006 και απαρτίζεται από πέντε εκθέσεις διαρθρωμένες χρονολογικά και θεματικά. Σε όλες τις εκθέσεις έχουν ενταχθεί πολυμεσικά, οπτικοακουστικά συστήματα, τα οποία άλλοτε συμπληρώνουν την αφήγηση και άλλοτε προσφέρουν διαφορετικές ερμηνευτικές διαστάσεις αρχαιολογικών ζητημάτων στους επισκέπτες. Οι ομάδες εργασίες που επεξεργάστηκαν τις εκθέσεις είχαν ως κύριο μέλημα να απευθυνθούν στον σύγχρονο επισκέπτη με τρόπο κατανοητό αλλά όχι απλοϊκό και, χρησιμοποιώντας τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας, να μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρίες στο κοινό, και -ελπίζουμε- να το καλέσουν ξανά και ξανά στο μουσείο.

«5000, 15.000, 200.000 χρόνια πριν… Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία»
Η έκθεση είναι οργανωμένη σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος στηρίζεται στην παρουσίαση θεματικών ενοτήτων, οι οποίες αφορούν πρακτικές και τεχνικές που χαρακτηρίζουν την προϊστορική Μακεδονία αλλά και ζητήματα επικοινωνίας και ιδεολογίας. Ο δεύτερος άξονας πραγματεύεται επιστημολογικά ζητήματα της προϊστορικής αρχαιολογίας, που σχετίζονται με την ανασκαφή, τη συντήρηση, την έρευνα και την ερμηνεία. Ορισμένες από τις ενότητες που παρουσιάζονται είναι το φυσικό περιβάλλον, η εποχή πριν την εμφάνιση του ανθρώπου στη Μακεδονία, η γεωργία και η κτηνοτροφία, η κεραμική, η τεχνολογία των λίθινων, οστέινων και μεταλλικών αντικειμένων, οι ανταλλαγές, η κοινωνική διαφοροποίηση, οι ταφικές πρακτικές αλλά και η φυσική ανθρωπολογία, οι μέθοδοι απόλυτης χρονολόγησης, οι τρόποι προσέγγισης και ερμηνείας του προϊστορικού νοικοκυριού. Στόχος της έκθεσης είναι η επικοινωνία με τον επισκέπτη και η κατανόηση ότι πολλές από τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της σύγχρονης εποχής έχουν τις απαρχές τους στην  μακρινή εποχή της Προϊστορίας.

«Προς τη γένεση των πόλεων. Από τον Άθωνα ως τον Όλυμπο την Εποχή του Σιδήρου»
Στην εκθεσιακή αυτή ενότητα αυτή παρουσιάζονται μαρτυρίες για οικισμούς της εποχής του σιδήρου από το 1100-700 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνιων ανασυγκροτούνται παλαιοί οικισμοί ή ιδρύονται νέοι, οι οποίοι παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πρώιμης αστικοποίησης με μεγάλα, κεντρικά κτήρια και εκτεταμένες αποθήκες αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα πυκνώνουν οι εμπορικές επαφές και η επικοινωνία με την κεντρική και την νότια Ελλάδα, καθώς και με τα μικρασιατικά παράλια. Την ίδια περίοδο πόλεις της νότιας Ελλάδας, όπως Ερέτρια, η Άνδρος, η Χαλκίδα, ιδρύουν στα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου και της Χαλκιδικής αποικίες, όπως η Μένδη, η Άκανθος, η Τορώνη, τα Στάγειρα, η Δικαία και η Μεθώνη. Τις οικιστικές εμπειρίες των κατοίκων αυτών αξιοποιεί το μακεδονικό βασίλειο της δυναστείας των Αργεαδών Τημενιδών, που στο μεταξύ έχει εδραιωθεί βόρεια του Ολύμπου και ανατολικά της Πίνδου, από όπου και επεκτείνει, μετά τον 7ο αι. π.Χ. την κυριαρχία του σε ολόκληρο τον μακεδονικό χώρο.

«Στο βασίλειο της Μακεδονίας: από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα»
Η έκθεση που ακολουθεί χρονολογικά, παρουσιάζει όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Ελλήνων του Βορρά από τα αρχαϊκά χρόνια -με τη δημιουργία του μακεδονικού βασιλείου- έως το τέλος της αρχαιότητας  (4ος αι. μ.Χ.). Μεγάλες θεματικές ενότητες που αφορούν την πολιτική και στρατιωτική οργάνωση, την οικονομία και το εμπόριο, τα ταφικά έθιμα, τη λατρεία, τις τέχνες και την τεχνολογία, και συγκεκριμένα την κεραμική, τη μεταλλοτεχνία, την υαλουργία, την ελεφαντουργία αλλά και επιμέρους θεματικές που αφορούν τον αθλητισμό, τον καλλωπισμό, το συμπόσιο, τις καθημερινές ασχολίες στο σπίτι και άλλα, προσπαθούν να συνθέσουν ανάγλυφα την εικόνα της ζωής στην αρχαία Μακεδονία όχι μόνο στα μεγάλα κέντρα του βασιλείου, όπως οι Αιγές, η Πέλλα και το Δίον, και σε σημαντικές πόλεις, όπως η Όλυνθος αλλά και σε μικρούς οικισμούς, χωριά και αγροκτήματα. Εκτίθεται πλήθος ευρημάτων παλαιότερων και σύγχρονων ανασκαφών από θέσεις κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής): επιγραφές που αναφέρονται στους θεσμούς και την οργάνωση των μακεδονικών πόλεων, πήλινα, μεταλλικά, λίθινα και οστέινα αντικείμενα από οικισμούς και νεκροταφεία, λατρευτικά αγάλματα και αναθήματα από ιερά συνθέτουν ένα πανόραμα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας.

«Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις»
Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στην ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης στις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες από την εποχή της ίδρυσής της, το 315 π.Χ από τον Κάσσανδρο, μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν η Θεσσαλονίκη γίνεται μια πρωτεύουσα της επαρχίας της Μακεδονίας. Αρχικά παρουσιάζονται τα δεδομένα από τους οικισμούς που υπήρχαν γύρω από το Θερμαϊκό πριν ο Κάσσανδρος διατάξει την εγκατάλειψή τους και τη συγκέντρωση όλων των κατοίκων μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλούπολη. Στη συνέχεια ξεδιπλώνονται οι σημαντικότερες πτυχές της ζωής της πόλης μέσα από τα δεδομένα των ανασκαφών. Γίνεται λόγος για τα πλούσια αστικά σπίτια με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, τα πορτρέτα των επιφανών Θεσσαλονικέων, τα ταφικά μνημεία της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου και τους πιο δημοφιλείς θεούς και ήρωες. Επίσης παρουσιάζονται οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης, όπως η Αρχαία Αγορά, τα δημόσια κτίρια στην περιοχή του Διοικητηρίου και το ανάκτορο του Γαλερίου.
Στο τέλος της έκθεσης ανασυγκροτείται εν μέρει ένας αρχαϊκός ιωνικός ναός, ο οποίος αρχικά βρισκόταν σε ένα από τα προκασσάνδρεια πολίσματα ως ναός της Αφροδίτης και κατά τη ρωμαιοκρατία μεταφέρθηκε στην περιοχή των Ιερών της Θεσσαλονίκης και λειτούργησε ως ναός αυτοκρατορικής λατρείας.

«Ο Χρυσός των Μακεδόνων»
Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στο υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί ορισμένα αριστουργήματα της μακεδονικής τέχνης. Το γεγονός ότι η Μακεδονία διαθέτει κοιτάσματα μετάλλων είναι, ίσως, ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην ιδιαίτερη ανάπτυξη της μεταλλοτεχνίας. Εκτίθενται αντικείμενα κυρίως από νεκροταφεία κυρίως των αρχαϊκών, των κλασικών χρόνων. Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία εξόρυξης των μετάλλων και η σύνθετη επεξεργασία τους για την κατασκευή διάφορων αντικειμένων, από όπλα και αγγεία μέχρι κοσμήματα και διακοσμητικά στοιχεία ενδυμάτων και επίπλων. Το ΑΜΘ διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή περίτεχνων χρυσών στεφανιών και ορισμένα μοναδικά αντικείμενα, όπως ο κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου (4ος αι. π.Χ.). Ο κρατήρας είναι κατασκευασμένος με τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τεχνικές και διακοσμείται με παραστάσεις και ανάγλυφες μορφές εμπνευσμένες από το διονυσιακό κύκλο λατρείας. Ο πάπυρος αποτελεί το αρχαιότερο μέχρι σήμερα “βιβλίο” και περιέχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό οντολογικό κείμενο.

«Αγρός-Οικία-Κήπος-Τόπος»
Πρόκειται για την έκθεση που αναπτύσσεται στον αύλειο χώρο του μουσείου και περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζονται τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα χαρακτηριστικότερα ταφικά μνημεία, τις σαρκοφάγους και τους βωμούς, από το δυτικό και ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. Η δεύτερη ενότητα συνιστάται σε μια αναπαράσταση κατοικίας της ρωμαϊκής εποχής. Η αναπαράσταση έχει γίνει με σύγχρονα δομικά υλικά αλλά εκτίθενται και αυθεντικά ψηφιδωτά δάπεδα. Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει ένα σύγχρονο τοπόσημο της πόλης, έναν κρίκο σύνδεσης ανάμεσα στο παρελθόν της και το σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Μακεδονία - Απο τις Ψηφίδες στα Pixels: Πρόκειται για μια διεθνώς πρωτότυπη έκθεση διαδραστικών συστημάτων με θεματολογία που αντλείται από την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Η έκθεση αυτή  διαφέρει από μια συμβατική έκθεση αντικειμένων, καθώς μέσω νέων τεχνολογιών, αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, εξέχοντα αντικείμενα, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, προσφέροντας μια νέα αλληλεπιδραστική εμπειρία που συνδυάζει την πληροφόρηση και τη μάθηση με το παιχνίδι. Τα διαδραστικά συστήματα που συνθέτουν την έκθεση είναι μικρές ή μεγάλες κατασκευές με ενσωματωμένα σύνθετα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, που δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες του Μουσείου: να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργημάτων, να ταξιδέψουν στον χώρο και στον χρόνο και να μάθουν, με απλό και ταυτόχρονα μοντέρνο τρόπο, πτυχές της ιστορίας και της αρχαιολογίας της αρχαίας Μακεδονίας, βιώνοντας μια εικονική πραγματικότητά της.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 278 επισκέπτες συνδεδεμένους