Κλασική μουσική της Ανατολικής Μεσογείου & Ελληνικός Λαϊκός Μουσικός Πολιτισμός
στη συναυλία της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου,
στις 7.30 μ.μ. στο Τελλόγλειο

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Κλασική μουσική της Ανατολικής Μεσογείου & Ελληνικός Λαϊκός Μουσικός Πολιτισμός

 

Μουσικά δρομολόγια από το Κάιρο, την Ανδαλουσία και την Κωνσταντινούπολη ως τις ανατολικές παρυφές του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού παρουσιάζονται μεθαύριο το βράδυ στο Τελλόγλειο. Το «ΜΑΚΑΜ EXPRESS» θα δείξει μια αντιπροσωπευτική καλλιτεχνική παραγωγή των «καθ’ ημάς» και αραβοπερσικών παραδόσεων, μέσα από το πρίσμα Ελλήνων, Αρμενίων, Τούρκων και Εβραίων συνθετών της Κωνσταντινούπολης, καθώς και της μακάμ μουσικής πράξης της Ανατολικής Μεσογείου, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ, στη συναυλία Κλασικής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου & Ελληνικός Λαϊκός Μουσικός Πολιτισμός στο Τελλόγλειο.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων του Τελλογλείου και γίνεται με αφορμή την έκθεση για τη «Φουστάτη». Σε αυτήν θα παρουσιαστούν οι κυρίαρχες οργανικές μουσικοποιητικές φόρμες αυτού του μουσικού στερεώματος που είναι τα «πεσρέφια» (peşrev) καθώς και τα «σεμάγια» (samâi) στις κυκλικές σουίτες φασήλ (fasil) της αραβοπερσικής αυλικής και κοσμικής μουσικής. 

Με αφετηρία τα παραπάνω επιχειρείται η σύνδεση του κλασικού ρεπερτορίου με την ανώνυμη λαϊκή δημιουργία που διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο αιώνα σε αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Το ρεπερτόριο αυτό αποκρυσταλλώθηκε μέσα στο δημοτικό τραγούδι και επιβιώνει μέχρι σήμερα σαν ζωντανό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Αυτές οι μουσικές λοιπόν, απόηχοι μακρινών μα εξαιρετικά οικείων ακουσμάτων, αποτελούν την αφορμή για μία φρέσκια ανα-συνθετική ματιά σε ένα κάθε άλλο παρά νεκρό ρεπερτόριο, το οποίο πρόσφατα αναβιώνει στην ελληνική μουσική παραγωγή. Παράλληλα, ερεθίζουν τη διάθεση των νέων Ελλήνων μουσικών να «παίξουν» με την πλούσια φρασεολογία και την περίτεχνη κατασκευή αυτών των παλαιών συνθέσεων, «μουσικοτροπώντας» και αυτοσχεδιάζοντας με μία ερμηνεία που φιλοδοξεί να συγκεράσει την ιστορική με τη σύγχρονη μουσική πράξη της πόλης. 

 

Σημειώνεται πως το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης – Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας φιλοξενεί στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση με τίτλο «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη. Ισλαμική Τέχνη από την Αίγυπτο, 8ος-14ος αιώνας, Συλλογές Μουσείου Μπενάκη», την επιμέλεια της οποίας έχουν η Ροζάννα Μπαλλιάν (Μουσείο Μπενάκη– Αθήνα) και ο Παναγιώτης Μπίκας (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ), και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2011.

 

«ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ»

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αγκιστριώτης Παντελής (λύρα), Aντωνιάδης Γιάννης (κλαρίνο), Βαλάση Λουκία (σαντούρι), Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κώστας (μπαγιάν), Ζοβοΐλη Αγορίτσα (κανονάκι), Καμπουρίδου Στέλλα (καβάλι), Κόκκορης Αργύρης (τραγούδι, ούτι), Κώττη Χαριτίνη (βιολί), Λαμπαδάκη Ναταλία (τραγούδι), Παπαστεριοπούλου Αλεξάνδρα (κρουστά), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά), Σαριγιαννίδης Ηλίας (λαούτο, τσέλλο).

Έκτακτη συμμετοχή: Λαμπρόπουλος Πάνος (νέυ) 

Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Θύμιος Ατζακάς, Σωκράτης Σινόπουλος

 

Έναρξη: 19.30. Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 361 επισκέπτες συνδεδεμένους