Ειδική προβολή
«VOYAGES» του Εμάνουελ Φίνκιελ
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, 12:00 το μεσημέρι
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μ. Ανδρόνικος)

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι η ταινία του Εμάνουελ Φίνκιελ «Voyages». Την ταινία θα προλογίσει ο επιμελητής του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Πάολο Κολόμπο.

voyages02 voyages03

 Στο πρώτο από τα τρία επεισόδια της συγκινητικής ταινίας «Voyages» του Γάλλου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Εμάνουελ Φίνκιελ, Γάλλοι που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα ταξιδεύουν στην Πολωνία με λεωφορείο, όταν τους συμβαίνει μια αναποδιά: μεταβαίνοντας από ένα εβραϊκό νεκροταφείο στο Άουσβιτς, το λεωφορείο τους χαλάει. Έχοντας καταφέρει να ξεγελάσουν τη μοίρα και να αποφύγουν την τύχη των Έξι Εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, βλέπουν με μια αίσθηση ειρωνείας τα συμβάντα της καθημερινότητας υπό το πρίσμα εκείνης της σημαδιακής εποχής: έχοντας γεράσει πια, όντας πιο κοντά στο τέλος της ζωής τους παρά στο Ολοκαύτωμα, οι άνθρωποι αυτοί -περαστικοί από τη ζωή, όπως όλοι μας- δε θα καταφέρουν να απαλλαχθούν ποτέ από το βάρος της ενοχής του επιζήσαντος. Κουβαλώντας αυτό το ιστορικό χρέος, θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή νιώθοντας υποχρεωμένοι έναντι των Έξι Εκατομμυρίων. Ορισμένοι τουλάχιστον νιώθουν έτσι -όπως η Rivka, της οποίας ο σύζυγος που τη συνοδεύει στην εκδρομή, δεν μπορεί να αντιληφθεί, ωστόσο, τους λόγους της συναισθηματικής της έντασης.

01

Ο Φίνκιελ, βοηθός σκηνοθέτη στην τριλογία των «Τριών Χρωμάτων» (1993-1994), έχει υιοθετήσει (σε μικρογραφία) τη μέθοδο του Κισλόφσκι: κάθε ταινία -εν προκειμένω επεισόδιο- διαθέτει τον δικό της πρωταγωνιστή, τη δική της ιστορία, όμως οι χαρακτήρες και η θεματική μένουν ίδια. Καμία από τις ιστορίες δεν ολοκληρώνεται με τη συμβατική έννοια του όρου -κάθε μία χάνεται, με τις δύο εξ αυτών να δίνουν τη θέση τους στην επόμενη. Ακόμα κι ο θάνατος, όποτε συμβαίνει, δεν ολοκληρώνει το παραμικρό -απλώς οι ιστορίες, οι ζωές, σταματούν. Από τη Βαρσοβία, η ταινία μας μεταφέρει στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ.

Στο δεύτερο επεισόδιο, η Regine έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ο πατέρας της να έχει τελικά επιζήσει, παρότι θεωρείτο εδώ και χρόνια ως ένα από τα Έξι Εκατομμύρια θύματα. Είναι όμως πράγματι ο πατέρας της; Καθώς είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί η σχέση τους, μήπως αυτή η αποκάλυψη ενσαρκώνει τελικά το σύνολο των συγγενικών σχέσεων που χάθηκαν εξαιτίας του Ολοκαυτώματος;

Στο τελευταίο επεισόδιο, η γεννημένη στη Ρωσία Vera, αναζητά στο Ισραήλ έναν ξάδελφό της, οικτίροντας την απώλεια της εβραϊκής ταυτότητας της χώρας. «Μοιάζει σαν να μην υπάρχουν πια Εβραίοι στο Ισραήλ, παρά μόνο Ισραηλινοί». Ελάχιστοι μιλάνε πια την εβραϊκή γλώσσα.

 Το «Voyages» αποτελεί μια πολωνική, γαλλική και βελγική συμπαραγωγή και έχει τιμηθεί με το βραβείο της διεθνούς επιτροπής κριτικών στo Φεστιβάλ Viennale (1999), με το Βραβείο Νεότητας στο Φεστιβάλ των Κανών (1999) και τα βραβεία Σεζάρ Καλύτερου Μοντάζ και Πρωτοεμφανιζόμενης Δουλειάς (2000).

 Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Μετά από καριέρα ως πρώτος βοηθός σκηνοθέτη κοντά σε σκηνοθέτες όπως ο Jean-Luc Godard, ο Krysztof Kieslowski και ο Bertrand Tavernier, ο Εμάνουελ Φίνκιελ σκηνοθέτησε τις δικές του ταινίες όπως το Voyages (1999), το Casting (2001) ή το Nowhere promised land (2008). Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές σ’ αυτές τις ταινίες ανήκουν στους ΑσκεναζίτεςΕβραίους που μιλούν σήμερα γίντις. Συνδυάζοντας την ειρωνεία με την τρυφερότητα, οι ιστορίες τους επικεντρώνονται σε έντονα συναισθηματικές ή οδυνηρές περιστάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται πάντα με επιφύλαξη. Οι ταινίες περιγράφουν πληθωρικούς χαρακτήρες και αφηγούνται την ιστορία των Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ταινίες του Finkiel έχουν παρουσιαστεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο και έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες και τρία γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΑΖΙ ΜΑΣ ONLINE

Έχουμε 660 επισκέπτες συνδεδεμένους